Czyste zdrowie spakowane przez Naturę w kolorowe, pyszne owoce. Wyjątkowy prezent dla posiadaczy ogrodów i balkonów.

Ofiaruje moc piękna, ciesząc bogactwem barw, zapewnia moc zdrowia, lecząc i podnosząc odporność, a w razie potrzeby – potencję. Serwuje moc smaku jako baza dla wielkiej liczby dżemów, nalewek i innych przetworów.

Spraw mocowoc™ sobie i swoim bliskim. Cieszcie się długimi zdrowym życiem. mocowoc™ to więcej niż źródło życiodajnych składników – to stan świadomości.

Jagoda Goji

latin name: Lycium barbarum
owoce: pomarańczowo-czerwone, elipsoidalne

fot

wiek sadzonki: ok. 3 lata
wysokość sadzonki: pow. 60 cm

Goji opóźniają procesy starzenia i oksydacji, stanowią prawdopodobnie najbogatsze w składniki odżywcze pożywienie na świecie. Spożywanie Goji opóźnia procesy starzenia, oczyszcza krew, wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę), poprawia potencję, wzmacnia organizm, działa przeciwnowotworowo.

Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i bogactwu dobroczynnych elementów, stanowią często składnik przepisów kulinarnych kuchni chińskiej. Dodaje się je do potraw i spożywa jako przekąskę, bezpośrednio lub jako smaczny dodatek do muesli, wypieków i deserów.

Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Można je zjadać prosto z krzewu, jak i suszyć na słońcu.

 

 

wygląd – moc piękna

Goji jest silnie rosnącym krzewem o wzniosłym kształcie, dorastającym do 2 metrów wysokości z długimi, elegancko przewijającymi pędami.

Delikatne, białe i fioletowe kwiaty zdobią krzew przez całe lato, od maja do sierpnia. Zapylenie, prowadzące do zawiązywania owoców odbywa się dzieki owadom i następuje samoczynnie. Sadzenie większej ilości krzewów w sąsiedztwie zwiększa plonowanie.

Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Mają interesujący elipsoidalny kształt, 1-2cm długości i intensywny, czerwono-pomarańczowy kolor. Można je zjadać prosto z krzewu, jak i suszyć na słońcu.

Goji może rosnąć w ogrodach i w dużych donicach balkonowych.
Rośliny sprawdzają się jako naturalne żywopłoty, można nimi umacniać grunt na skarpach.

 

 

zdrowie – moc zdrowia

Goji nazywane przez medycynę chińską „czerwonymi diamentami”, opóźniają procesy starzenia i oksydacji i jednocześnie stanowią prawdopodobnie najbogatsze w składniki odżywcze pożywienie na świecie.

LECZNICZY SKŁAD
Owoce Jagody Goji zawierają:

  • aminokwasy – przede wszystkim izoleucynę i tryptofan;
  • specyficzne polisacharydy wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego;
  • witaminy: C (więcej niż w pomarańczach), E (rzadko spotykana w innych owocach), witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2, B6;
  • karotenoidy: beta-karoten (w ilości większej niż w marchwi), zeaksantynę (wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana w zaćmie, skuteczna także w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi), luteinę, likopen;
  • betainę niezbędną do produkcji w wątrobie choliny – czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA;
  • fizalinę – związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach);
  • minerały: żelazo, (więcej niż popularny stek wołowy), wapń, cynk, selen;
  • flawonoidy o znanych powszechnie właściwościach przeciwutleniających;
  • fitosterole: beta-sitosterol (czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Pomaga zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy); solavetivon – silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.

LECZNICZE MOCE
Jagody Goji działają leczniczo na:

  • wątrobę;
  • układ trawienny;
  • nerki;
  • płuca;
  • dolegliwości reumatyczne;
  • oczy;
  • układ odpornościowy;
  • układ nerwowy.

Spożywanie Jagód Goji:

  • poprawia potencję;
  • opóźnia procesy starzenia;
  • oczyszcza krew;
  • wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę);
  • hamuje syntezę cholesterolu – zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby;
  • wzmacnia organizm, korzystnie oddziaływuje na jego ogólną kondycję fizyczną;
  • działa przeciwnowotworowo.

TRADYCJA
Spośród 8000 różnych roślin należących do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, Jagody Goji plasują się na pierwszym miejscu. Chińska literatura z zakresu ziołolecznictwa podkreśla szczególne ich działanie w terapii patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Jagody Goji stosowano również w schorzeniach oczu, wysypkach skórnych, łuszczycy, alergiach, bezsenności, cukrzycy, gruźlicy, wyczerpaniu organizmu oraz chorobach nerek. Sugeruje się również skuteczność Goji w hamowaniu rozwoju niektórych nowotworów.

 

 

przepisy – moc smaku

Jagody Goji dzięki swojemu delikatnemu smakowi i bogactwu dobroczynnych ciał czynnych stanowią często składnik przepisów kulinarnych kuchni chińskiej. Dodaje się je do ryżu, zup z warzywami oraz do potraw z kurczaka i wieprzowiny. Z powodzeniem zastępują przekąski, można je spożywać bezpośrednio (zarówno świeże, jak również suszone) lub stosować jako smaczny dodatek do muesli, różnych wypieków oraz ciast i deserów.

 

 

uprawa – moc wiedzy

Jagoda Goji to krzew rosnący szybko, odporny na susze i mrozy. Doskonały jako naturalne żywopłoty, można nimi umacniać grunt na skarpach.

PO ZAKUPIE
UWAGA: Roślinę podlać. Posadzić w ogrodzie lub w większej donicy jak najszybciej po otrzymaniu.
Wykopać dołek średnicy ok 40 cm, wyjąć roślinę z zielonej doniczki, posadzić, uzupełnić ziemię, mocno udeptać pozostawiając misę na wodę i obficie podlać.
Jeśli roślina ma być uprawiana w doniczce, regularnie sprawdzaj, czy nie wymaga podlania.

PORADY OGRODNICZE
Silnie rosnący krzew o wzniosłym pokroju, dorastający do 2 metrów wysokości z długimi, elegancko przewijającymi pędami.
Delikatne, białe i fioletowe kwiaty zdobią krzew przez całe lato (V-VIII). Zapylenie, prowadzące do zawiązywania owoców odbywa się przy pomocy owadów i następuje samoczynnie. Sadzenie większej ilości krzewów w sąsiedztwie zwiększa plonowanie.

Wymagania klimatyczne i glebowe
Lubi przepuszczalne i żyzne gleby.
Goji jest rośliną pionierską, odporną na upały i susze, o świetnej sile przetrwania i witalności. Doskonała do miejskich warunków, znosi duży poziom zanieczyszczeń komunikacyjnych i zasolenia gleby. Wyjątkowo odporna na wiatry i silne mrozy. Może rosnąć w ogrodach i w dużych donicach balkonowych.

PielęgnacjaKrzewy warto silnie przycinać wiosną przez pierwsze 2 lata po posadzeniu. Cięcie pobudzi wzrost i zwiększy plonowanie w kolejnych latach. W kolejnych latach, można lekko przycinać po zbiorach owoców.

Owocowanie
Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Mają jajowaty kształt, 1-2cm długości, i intensywny, czerwono – pomarańczowy kolor. Można je zjadać prosto z krzewu, jak i suszyć na słońcu.