Czyste zdrowie spakowane przez Naturę w kolorowe, pyszne owoce. Wyjątkowy prezent dla posiadaczy ogrodów i balkonów.

Ofiaruje moc piękna, ciesząc bogactwem barw, zapewnia moc zdrowia, lecząc i podnosząc odporność, a w razie potrzeby – potencję. Serwuje moc smaku jako baza dla wielkiej liczby dżemów, nalewek i innych przetworów.

Spraw mocowoc™ sobie i swoim bliskim. Cieszcie się długimi zdrowym życiem. mocowoc™ to więcej niż źródło życiodajnych składników – to stan świadomości.

Jagoda Kamczacka

latin name: Lonicera kamtschatia
owoce: ciemnoniebieskie, cylindryczne, pokryte woskowym nalotem

fot

wiek sadzonki: ok. 3 lata
wysokość sadzonki: 30 cm

Jagody Kamczackie pozwalają zachować dobrą kondycję, sprawność fizyczną, urodę oraz młodość.

Zawierają: witaminy, minerały, polifenole działające przeciwutleniająco i kwasy organiczne. Wzmacniają naczynia krwionośne, hamują krwotoki, obniżają ciśnienie krwi, łagodzą dolegliwości żołądkowe, pomagają w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu, odtruwają organizm.

Smakują doskonale spożywane jako dodatek do sałatek owocowych, lodów, pierogów czy wypieków. Można z nich przygotowywać domowe przetwory.

Należą do najwcześniej dojrzewających owoców – kwitną nawet na początku kwietnia, pierwsze owoce pojawiają się już w połowie maja!

 

 

wygląd – moc piękna

Jagoda Kamczacka kwitnie wczesną wiosną, nawet na początku kwietnia, natomiast pierwsze owoce pojawiają się niekiedy już w połowie maja! Ma ozdobne żółte kwiaty i długie fioletowe owoce. Ogrodnicy-amatorzy coraz częściej znajdują dla niej miejsce w swych ogródkach z uwagi na niewątpliwą urodę jej krzewów.

Jest zwartym, gęstym krzewem, dobrze krzewiącym się bez przycinania. Doskonałym do małych ogrodów, rosnącym wolno, a po 10 latach dorastającym zaledwie do wysokości 1,5 metra.
Kwitnie w kwietniu i już po kilku tygodniach rodzi duże, ciemnoniebieskie, cylindryczne owoce pokryte woskowym nalotem. Owoce są smaczne, soczyste, słodko-kwaśne.

Gęste pędy i kompaktowy kształt krzaków ułatwiają zbiór jagód.
Liście jesienią przebarwiają się na żółto. Mocne, grube pędy czerwonawego koloru ładnie rysują się na tle śniegu zimą.

Dorosłe krzewy rodzą około 2 kg jagód rocznie!

Owocuje najwcześniej ze wszystkich uprawianych u nas owoców, także dzikiej poziomki i truskawki.

 

 

zdrowie – moc zdrowia

Owoce Jagody Kamczackiej były znane już od dawna w tradycyjnej medycynie ludowej.

LECZNICZY SKŁAD
Owoce Jagody Kamczackiej zawierają:

  • witaminy C i A;
  • minerały: żelazo, jod, miedź;
  • polifenole działające przeciwutleniająco (antyoksydacyjnie);
  • antocyjany – pochodne cyjanidyny, pelargonidyny, peonidyny (nawet do 1400 mg/100 g);
  • flawonoidy (140 mg/100 g) – w tym rutynę (działającą uszczelniająco na naczynia krwionośne i współdziałającą z kolagenem w utrzymaniu gładkiej skóry) oraz kwercetynę (neutralizującą wolne rodniki, wspomagającą procesy niszczenia nowotworów, hamującą powstawanie żylaków oraz złogów tłuszczowych w naczyniach żylnych oraz zapobiegającą utlenianiu się cholesterolu i tworzeniu blaszek miażdżycowych);
  • epikatechiny (uważa się, że przeciwdziałają one rozwojowi chorób takich jak: niewydolność serca, cukrzyca, udar oraz nowotwory);
  • kwasy organiczne: kawowy i chlorogenowy (normalizują pracę jelit oraz działają ochronnie na wątrobę i komórki nerwowe).

Co istotne, przetwory z Jagody Kamczackiej zachowują nawet do 80% tych związków!

LECZNICZE MOCE
Działanie Jagody Kamczackiej:

  • wzmacnia naczynia krwionośne;
  • hamuje krwotoki;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawności;
  • pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu;
  • wzmacnia organizm;
  • eliminuje przeziębienie i grypę;
  • działa przeciwzapalnie – hamuje rozwój bakterii i wirusów;
  • odtruwa organizm z toksyn, metali ciężkich i leków.

Płukanka
Z liści i kwiatów Jagody Kamczackiej sporządza się płukankę, używaną głównie w chorobach i stanach zapalnych gardła, grypie oraz przeziębieniu. Działa ona antyseptycznie, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe.

 

 

przepisy – moc smaku

Jagody Kamczackie smakują doskonale same, na surowo jako dodatek do sałatek owocowych, lodów i deserów oraz pierogów czy rozmaitych wypieków. Można z nich przygotowywać również domowe przetwory: konfitury, nalewki, dżemy, soki, suszyć jagody oraz je mrozić. Ich słodko-kwaśny smak bardzo dobrze komponuje się z innymi owocami.

 

 

uprawa – moc wiedzy

Jagoda Kamczacka jest rośliną o małych wymaganiach, długowieczną, idealną dla niezaangażowanych ogrodników. Świetnie wytrzymuje mrozy i susze – przecież pochodzi z Kamczatki.

PO ZAKUPIE
UWAGA: Roślinę podlać. Posadzić w ogrodzie lub w większej donicy jak najszybciej po otrzymaniu.

Sadzenie
Wykopać dołek średnicy ok 40 cm, wyjąć roślinę z zielonej doniczki, posadzić, uzupełnić ziemię, mocno udeptać pozostawiając misę na wodę i obficie podlać.
Zapyla się krzyżowo, więc należy sadzić minimum 3 rośliny w sąsiedztwie co ok. 1-1,5 od siebie. Im więcej krzewów znajdzie się w sąsiedztwie, tym większe każdy krzew wyda plony, dzięki zapyleniu krzyżowemu.
Jeśli roślina ma być uprawiana w doniczce, regularnie sprawdzaj, czy nie wymaga podlania.

PORADY OGRODNICZE

Jagoda jest łatwa w uprawie, nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych i jest odporna na szkodniki i choroby. Jest absolutnie odporna na mróz, okresowe susze i podtapianie.
Przez pierwsze trzy lata po posadzeniu krzewy rosną bardzo powoli, a czas ten przeznaczają na „zakotwiczenie się” silnymi korzeniami w nowym miejscu.

Cięcie
Co 3-4 lata wiosną warto przyciąć pędy, dzięki czemu zagęszczą się i dadzą więcej owoców.

Nasłonecznienie
Wymaga słońca przez większą część dnia.

Warunki klimatyczne i glebowe
Nie lubi silnych wiatrów. Najlepiej owocuje na lekko gliniastej, lekko zasadowej glebie, ale nie zawiedzie także na piaszczystej, leśnej działce.
Podlewanie w okresie kwitnienia i dojrzewania jagód sprawi, że plon będzie obfitszy, a owoce bardziej soczyste.

Nawożenie
Wiosną można lekko nawozić z innymi roślinami w ogrodzie. Co kilka lat warto jesienią nawieźć krzewy kompostem, nawozem organicznym lub popiołem z kominka, po czym przekopać mieszając z rodzimym gruntem.

Owocowanie
Owocuje najwcześniej ze wszystkich uprawianych u nas owoców, także dzikiej poziomki i truskawki. Krzewy są długowieczne – rodzą owoce w ciągu 20-25lat. Dorosłe krzewy rodzą ok. 2 kg jagód rocznie!