Czyste zdrowie spakowane przez Naturę w kolorowe, pyszne owoce. Wyjątkowy prezent dla posiadaczy ogrodów i balkonów.

Ofiaruje moc piękna, ciesząc bogactwem barw, zapewnia moc zdrowia, lecząc i podnosząc odporność, a w razie potrzeby – potencję. Serwuje moc smaku jako baza dla wielkiej liczby dżemów, nalewek i innych przetworów.

Spraw mocowoc™ sobie i swoim bliskim. Cieszcie się długimi zdrowym życiem. mocowoc™ to więcej niż źródło życiodajnych składników – to stan świadomości.

Pigwowiec Cido

latin name: Chaenomeles japonica Cido
owoce: duże, jasnożółte, twarde, pachnące

fot

wiek sadzonki: ok. 3 lata
wysokość sadzonki: 30 cm

Owoce Pigwowca Cido zawierają błonnik, kwasy organiczne, flawonoidy, antocyjany i ponad dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna.

Pigwowiec działa przeciwutleniająco, przeciwwirusowo, hamuje rozwój cukrzycy, obniża cholesterol, wzmacnia odporność.

Owoce Pigwowca przypominają żółte jabłuszka. Doskonale nadają się na konfitury, galaretki, nalewki. Marmolady i dżemy z pigwowca mają niepowtarzalny cytrynowy aromat i cechuje je duża zawartość witaminy C. 
Z Cido można sporządzić syrop, który doskonale zastępuje w herbacie cytrynę.

Cido należy do najbardziej dekoracyjnych krzewów liściastych.

 

 

wygląd – moc piękna

Pigwowiec Cido jest miniaturowym krzewem – dorasta do 1 m wysokości – ozdobnym wiosną dzięki ogromnym czerwono-pomarańczowym kwiatom, a jesienią obsypanym pachnącymi owocami o wielkości małych jabłek.

Cido należy do najbardziej dekoracyjnych krzewów liściastych ze względu na liczne i duże kwiaty rozwijające się wczesną wiosną, jednocześnie z rozwojem liści.
Cido to także najcenniejsza pod względem owocowania odmiana pigwowca.

Ma duże, jasnożółte, twarde, silnie pachnące owoce. Dojrzewają od września. Mogą być zbierane sukcesywnie jesienią i zimą. Miniaturowy krzew Cido nadaje się do mini ogródków, choć rodzi pokaźne zbiory. Wiosną ozdobą są ogromne czerwono-pomarańczowe kwiaty, jesienią, pachnące żółte owoce wielkości małych jabłek.

Świetnie rośnie na słonecznych skarpach, skalnikach, nie jest wybredny co do gleby; nadaje się także na niskie, naturalne żywopłoty.

Nie tylko kwiaty są źródłem dekoracyjności. Jesienne, złocistożółte, duże owoce dodają blasku ogrodowej kompozycji, a wyczuwalny z dużej odległości, świeży zapach jest źródłem przyjemnych wrażeń.
Krzewy Cido dobrze wyglądają w sąsiedztwie wyższych iglaków i róż. Dają pokarm i możliwość gniazdowania ptakom, a także schronienie innym drobnym zwierzętom.

 

 

zdrowie – moc zdrowia

LECZNICZY SKŁAD
Owoce Pigwowca Cido zawierają:

  • błonnik;
  • kwasy organiczne;
  • flawonoidy;
  • pektyny;
  • fenole;
  • witaminy: prowitaminę A, ponad dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna – 150mg/100g;
  • antocyjany.

Korzenie Pigwowca Cido zawierają:

  • kwasy organiczne (kwas ursolowy, oleanolowy oraz pomolowy);
  • triterpeny;
  • glikozydy cjanogenne (prunazynę);
  • epikatechin;
  • daukosterol.

Nasiona Pigwowca Cido zawierają:

  • amigdalinę;
  • śluzy.

Przetwory z Pigwowca zachowują wysoką zawartość cennych składników.

LECZNICZE MOCE
Pigwowiec Cido działa:

  • przeciwutleniająco;
  • przeciwwirusowo;
  • przeciwbiegunkowo w biegunce bakteryjnej;
  • hamuje rozwój cukrzycy;
  • obniża cholesterol;
  • wzmacnia odporność.

Przepis na napar z nasion
Nasiona zalewamy wrzątkiem i pozostamy na kilka godzin. Tak przygotowany napar można z powodzeniem stosować przy nieżycie przewodu pokarmowego i gardła, przy chrypce, a także do nasączania okładów przeznaczonych do stosowania na suche rany. Ponadto bywa używany do pielęgnacji skóry podrażnionej i suchej.

 

 

przepisy – moc smaku

Owoce pigwowca przypominają swym wyglądem niepozorne żółte jabłuszka. Nie spożywa się ich na surowo, ponieważ są twarde i kwaskowate – jednak doskonale nadają się na przetwory. Konfitury, galaretki, nalewki, marmolady i dżemy z pigwowca mają niepowtarzalny cytrynowy aromat i cechuje je duża zawartość witaminy C. Z owoców pigwowca można również sporządzić syrop, który doskonale zastępuje w herbacie cytrynę.

 

 

uprawa – moc wiedzy

Pigwowiec Cido nie jest wybredny co do gleby, świetnie rośnie na słonecznych skarpach, skalniakach. Nie wymaga cięcia, oprysków, nawożenia. Doskonały krzew dla początkujących i mniej zaangażowanych ogrodników.

PO ZAKUPIE
UWAGA: Roślinę podlać. Posadzić w ogrodzie lub w większej donicy jak najszybciej po otrzymaniu.
Wykopać dołek średnicy ok 40 cm, wyjąć roślinę z zielonej doniczki, posadzić, uzupełnić ziemię, mocno udeptać pozostawiając misę na wodę i obficie podlać.
Jeśli roślina ma być uprawiana w doniczce, regularnie sprawdzaj, czy nie wymaga podlania.

PORADY OGRODNICZE
Cido jest łatwa w uprawie, nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych i jest odporna na szkodniki i choroby. Jest absolutnie odporna na mróz.
Bezkolcowe pędy lekko zwisają ku ziemi, a cały dorosły krzew dorasta do ok. 1,5 wysokości i szerokości. 
Główne pędy niezbyt chętnie się krzewią.

Cięcie
Co 3-4 lata wiosną warto przyciąć pędy, dzięki czemu zagęszczą się i dadzą więcej owoców.

Nasłonecznienie
Wymaga słońca przez większą część dnia.

Wymagania glebowe i klimatyczne
Najlepiej owocuje na na żyznych, lekko gliniastych glebach wapiennych, zasadowych lub odkwaszonych wapnem lub kredą, ale nie zawiedzie także na piaszczystej, leśnej działce.
Cido unika podmokłych miejsc ze stagnującą wilgocią. Najwięcej kwiatów i owoców wyda na ciepłych, nasłonecznionych stanowiskach.

Nawożenie
Wiosną można lekko nawozić z innymi roślinami w ogrodzie. Co kilka lat warto jesienią nawieźć krzewy kompostem, nawozem organicznym lub popiołem z kominka.

Owocowanie
Owoce dojrzewając od września do listopada, w jesiennym słońcu zyskują pomarańczowo-żółty kolor.
Rozmiarami przypominają małe jabłka!