Czyste zdrowie spakowane przez Naturę w kolorowe, pyszne owoce. Wyjątkowy prezent dla posiadaczy ogrodów i balkonów.

Ofiaruje moc piękna, ciesząc bogactwem barw, zapewnia moc zdrowia, lecząc i podnosząc odporność, a w razie potrzeby – potencję. Serwuje moc smaku jako baza dla wielkiej liczby dżemów, nalewek i innych przetworów.

Spraw mocowoc™ sobie i swoim bliskim. Cieszcie się długimi zdrowym życiem. mocowoc™ to więcej niż źródło życiodajnych składników – to stan świadomości.

Róża Japońska

latin name: Rosa rugosa
owoce: krwistoczerwone, błyszczące

fot

wiek sadzonki: ok. 3 lata
wysokość sadzonki: pow. 60 cm

Róża Japońska jest rośliną tradycyjnie wykorzystywaną w lecznictwie. Jest aż 20 razy bogatsza w witaminę C niż cytryna. Dlatego już 1-3 owoce róży pokrywają dziennie zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę!

Róża działa wzmacniająco, zwalcza infekcje w układzie trawiennym, łagodzi skutki kuracji antybiotykowej, pomaga usunąć toksyny z organizmu, leczy przeziębienia i objawy grypowe, katar i nieżyty oskrzeli.

Robi się z niej jedną z najlepszych konfitur na świecie, która dostarcza w 100 g ogromną ilość, bo 800-900 mg witaminy C.

Zdobi ogród przez niemal cały sezon, obsypana pachnącymi kwiatami, a później owocami.

 

 

wygląd – moc piękna

Róża Japońska zdobi ogród przez niemal cały sezon, obsypana pachnącymi kwiatami, a później owocami. Posiada bardzo ciekawe i dekoracyjne pojedyncze, mocno pachnące, nasycone różowe kwiaty. Róża kwitnie na okrągło od czerwca do października.

Jest to krzew dorastający do 1,5-2 m wysokości, o jasnozielonych, pomarszczonych liściach, o grubych, wyprostowanych kolczastych pędach, z licznymi rozłogami. Liście zielone latem, jasno żółte jesienią. Kwiaty duże, pachnące, intensywnie różowe, niekiedy białe, pojawiają się od maja do jesieni.

Owoce mają kształt spłaszczonej kuli, są duże, szerokie, czerwone, błyszczące. Możemy je zbierać od lipca do października.

Na tle blednących jesienią liści, widoczne z daleka owoce róży (zwane owocniami) stanowią niezwykle mocny akcent kolorystyczny, trwały aż do początku zimy. Jeśli pozostawimy je na krzewie, będą w zimie cennym pokarmem dla ptaków.

Róża jest niezawodna na naturalny żywopłot lub jako pojedynczy okaz na trawniku lub na drugim planie kompozycji ogrodowej. Zdobi ogród przez niemal cały sezon, obsypana pachnącymi kwiatami, a później owocami.

 

 

zdrowie – moc zdrowia

Róża Japońska jest rośliną tradycyjnie wykorzystywaną w lecznictwie. Szczególnie cennym surowcem leczniczym są jej owoce pozorne, będące niezwykle bogatym źródłem wysokoprzyswajalnego, naturalnego kwasu askorbinowego, czyli popularnej witaminy C.

LECZNICZY SKŁAD
Badania nad zawartością witaminy C w owocach Róży Japońskiej wskazują, że jest ona aż 10 razy wyższa niż w owocach czarnej porzeczki, 20-30 razy wyższa niż w cytrynie. Dlatego już 1-3 owoce róży pomarszczonej pozwalają pokryć dziennie zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę!

Owoce Róży Japońskiej zawierają poza tym:

  • witaminy: B1, B2, B6, A, K oraz E i PP;
  • minerały: potas, fosfor, magnez, siarkę, sód, żelazo, wapń i chlor;
  • cukry;
  • galaktolipid (o działaniu przeciwzapalnym);
  • pektyny;
  • biflawonoidy (uelastyczniające naczynia krwionośne);
  • antocyjany;
  • związki terpenowe;
  • flawonoidy;
  • olejek eteryczny;
  • karotenoidy;
  • kwasy organiczne (kwas cytrynowy, jabłkowy);
  • garbniki.

LECZNICZE MOCE
Róża Japońska działa:

  • ogólnie wzmacniająco;
  • zwalcza infekcje w układzie trawiennym;
  • łagodzi skutki kuracji antybiotykowej;
  • ściągająco;
  • rozkurczająco w stanach spastycznych;
  • żółciopędnie;
  • delikatnie moczopędnie;
  • obniża gorączkę;
  • pomaga usunąć toksyny z organizmu;
  • wzmacnia płuca;
  • leczy przeziębienia i objawy grypowe, katar i nieżyty oskrzeli;
  • przeciwartretycznie;
  • hamująco na aktywność jednego z enzymów wirusa HIV-1 (ekstrakty z korzenia).

Polecana jest osobom przemęczonym, osłabionym, w trakcie rekonwalescencji, a także pomocniczo do stosowania w schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby oraz nerek.

Napar z płatków róży jest skuteczną płukanką przy bólu gardła, a woda różana likwiduje niedoskonałości cery: wypryski, trądzik i wągry, łagodzi pieczenie oczu i zmniejsza obrzęki powstałe wskutek zwichnięć oraz stłuczeń.

 

 

przepisy – moc smaku

Róża Japońska wytwarza owoce, które stosowane są na bardzo smaczne i zdrowe dżemy i marmolady oraz procentowe nalewki.

 

 

uprawa – moc wiedzy

Róża Japońska rośnie na każdym stanowisku, najobficiej owocując w pełnym słońcu. Ma skromne wymagania, sprawdzi się jako pojedynczy okaz na trawniku lub na drugim planie kompozycji ogrodowej.
Rugosa nie wymaga właściwie żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Rośnie szybko, nie poddając się chorobom ani szkodnikom.

PO ZAKUPIE
UWAGA: Roślinę podlać. Posadzić w ogrodzie lub w większej donicy jak najszybciej po otrzymaniu.
Wykopać dołek średnicy ok 40 cm, wyjąć roślinę z zielonej doniczki, posadzić, uzupełnić ziemię, mocno udeptać pozostawiając misę na wodę i obficie podlać.
Jeśli roślina ma być uprawiana w doniczce, regularnie sprawdzaj, czy nie wymaga podlania.

PORADY OGRODNICZE
Róża Japońska jest łatwa w uprawie, nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych i jest odporna na szkodniki i choroby. Rośnie szybko, jest absolutnie odporna na mrozy, okresowe susze i wiatry, a także zanieczyszczenia powietrza.

Cięcie
Po 4-5 latach, kiedy kłopotem mogą okazać się nadmierne rozmiary krzewów, wczesną wiosną można przyciąć wszystkie pędy na pożądaną wysokość. Z uśpionych pąków, umieszczonych także na starych pędach, wyrosną nowe, silne przyrosty. Taki odmładzający zabieg spowoduje także obfitsze kwitnienie i owocowanie.

Warunki klimatyczne i glebowe
Preferuje gleby wapienne, stanowiska ciepłe i słoneczne.
Nadaje się na każde stanowisko w ogrodzie, nie zawiedzie także na piaszczystej, leśnej działce. Im więcej zapewnimy jej słońca – tym obficiej odwdzięczy się kwiatami i owocami.
W przeciwieństwie do innych ogrodowych róż, nie wymaga ani przygotowania do zimy, ani czyszczenia czy przycinania po zimie. Jest absolutnie odporna na surowe mrozy.
Jeżeli nie chcemy aby rozrastała się zbytnio na szerokość, warto zabezpieczyć się przed wyrastaniem z ziemi nowych odrostów. Wystarczy w tym celu wyściółkować ziemię wokół krzewu grubą warstwą kory (5-10cm) lub tkaniną szkółkarską.

Nawożenie
Wiosną róże można lekko nawozić z innymi roślinami w ogrodzie.